Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

zene

Ugrás
1-10 | 36 találat

Klezmer

Kazinczys médiaszakkör · 2015. május 14. 07:25

Nagy sikerű koncertet adott a nyíregyházi Kazinczy Tagintézmény tornatermében Népek zenéje - a sokszínű klezmer címmel a David klezmer band. Mint megtudtuk a klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene. Nemcsak zsidó, hanem más népek zenéjét is hallhattuk. Nagy élmény volt a muzsikálásuk!

Két zenekar tagja

Nagy Alexandra · 2015. május 13. 08:02

Eleinte a zongorával kacérkodott (nővére révén), de egy ismerőse egy hangszerbemutatón fuvolázott, és ekkor eldöntötte, hogy ő is elsajátítja ennek a hangszernek a csodáit. Már az elején könnyen ment neki a hangok tiszta megszólaltatása, ami egyre tökéletesebbé vált. Rengeteg gyakorlást igényelt ugyan, mert a fuvola nem könnyű hangszer, de szerencsére nem okozott neki nagy kihívást. Jelenleg két zenekar tagja is. Az egyik a Bartók Béla AMI Ifjúsági zenekara, a másik a Piccolino Fúvószenekar. Utóbbi együttes időközönként lép fel megnyitókon, majálisokon, pünkösdi kórustalálkozókon vagy templomok ünnepségein.

Egy lány, aki zenével mesél

Nagy Alexandra · 2015. május 12. 22:50

Barna Renáta a Vörösmarty Mihály Gimnázium 9. évfolyamos tanulója. Nyolcéves kora óta játszik fuvolán. Számtalanszor koncertezett külföldön, rendszeresen fellép Magyarországon. Két zenekarnak is a tagja. A vele készült beszélgetést a Két zenekar tagja c. posztban olvashatjátok.

Flatband

Mátrai Cynthia és Wolf Martin · 2015. május 12. 22:39

Fehér Holló zenekara – saját állításuk szerint – egy nem szokványos, úgynevezett electrocore/post hardcore zenekar. Hat évvel ezelőtt, 2009-ben alakult az együttes. Akkor a tagok még nagyon fiatalok voltak, és  álmodni sem mertek arról, hogy fellépnek majd a Budapest Parkban, a Dürer kertben, az A38-on, Barbanegra Trackben, illetve, hogy olyan együttesekkel dolgozhatnak együtt, mint a Grenma, az Our Youth és a Cloud 9+. Több száz fiatal előtt adtak már koncertet, túl vannak két EP-n, egy magyarországi turnén, miközben gimnáziumba járnak, és még arra is van idejük, hogy mindenben kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak.
A banda énekese Solymár Mátyás, a dobos Kerekes Tibor, a basszusgitáros Wittinger Bálint. Ők mind Hollóval jártak egy általános iskolába, majd az évek során muszáj volt elválniuk a gimnáziumok miatt. A Flatband ugyanakkor összetartja a barátságukat: a mindennapos próbák és a koncertek miatt rengeteget találkoznak.

Új lemez születik

Mátrai Cynthia és Wolf Martin · 2015. május 12. 22:18

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium egyik igazán tehetséges gitárosát, Fehér Hollót mutatjuk be, aki a drámatagozat diákjaként már évek óta a Flatband nevű együttesnek is tagja. Az együttes sokat fejlődött az elmúlt években. Ennek köszönhetik, hogy mára széles körben ismerik őket. Hamarosan megjelenik legújabb kislemezük. A zenekarral készült beszélgetést a Flatband c. posztban olvashatjátok.

A beszéd élteti

Mátrai Cynthia és Wolf Martin · 2015. május 12. 21:38

Babaitisz Jorgosz Andreaszt, a Vörösmarty Mihály Gimnázium diákját mindig is érdekelte a média. 13 éves volt, amikor körvonalazódott benne az elképzelés, hogy a rádiózással szeretne foglalkozni. Az általános iskolájában megalapította a Suli rádiójukat, melynek köszönhetően elmehetett egy felvételre a Magyar Rádióba. Ott a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorát rögzítették. Azóta is részt vesz a felvételeken: minden pénteken beszélget a kortársaival a mikrofon előtt kamaszokat érintő közérdekű témákról.
Emellett 2014 augusztusa óta könnyed, zenés adó, a Best Rádió műsorvezetője. Itteni munkáját idén a Due Tehetségkutató Diákmédia Pályázatán is elismerték: Az év diákrádiósa kategóriában 3. helyezést ért el egyik rádiós műsorával. Május 8-án vehette át a harmadik helyezésért járó díjat.

A siker hullámhosszán

Mátrai Cynthia és Wolf Martin · 2015. május 12. 21:21

Babaitisz Jorgosz Andreasz a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja. Hogy mitől különleges? Megszelídíti a szavakat: a Dürer stúdiójában rádiózik, dalszövegeket ír, beszél. Ebben az évben a VMG tehetségkutatóján a Pedál nélkül elnevezésű banda az ő dalszövegével megnyerte a közönségdíjat. Eddigi eredményeiben sok munka van. Még csak egy éve jár iskolánkba, de a kisugárzása elsöpört mindenkit. Már rajongói is vannak a fiatal rádiósnak, aki évekkel ezelőtt elhatározta, hogy felnőttként a beszéddel szeretné keresni a kenyerét.

A zene mindenkié

Gömöry Orsolya és Gregóczki Réka · 2015. május 6. 10:41

A kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskola énekkarának sok tehetséges és énekelni vágyó diák a tagja. Az énekkaron a tanulók énektanárnőjükkel az iskolai előadásokra készülnek. Az énekkarosok sokszor énekelnek idegen nyelven. Az előadásokat hangszerrel kísérik. Hetente többször is gyakorolnak, gyönyörű és szórakoztató dalokat adnak elő, amely érdekesebbé teszik az iskolai műsorokat.

Oboista siker Splitben

Pécsi Művészeti Médiaműhely · 2015. május 2. 10:26

A horvátországi Splitben megrendezett XX. Daleki Akordi Nemzetközi Zenei Versenyen kiválóan szerepeltek a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola oboista növendékei. Korcsoportjában Mohai Zsófia 1., Gradwohl Márk 2., Udvarhelyi Milla 3. helyezést ért el. A Kontrasztok AMI növendéke, Mohai Viola szintén megnyerte korcsoportját. A tanulók felkészítője Kothencz Melinda volt, zongorán közreműködött: Huszics Ibolya.

 

Ifjú tehetségek a Gödöllői Zeneiskolában

Jazbincsek Veronika, Sharma Sean, Szabó Márton · 2015. május 1. 13:07

Április utolsó hetében az EURÓPA 2000 Középiskola médiaszakkörösei felkeresték Gödöllőn a Frédéric Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskolát, ahonnan két gyerekegyüttes is bejutott a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató vetélkedő műsorába. A 8-14 éves fiúk nemcsak népdalokat énekelnek, hanem különböző hangszereken is tanulnak. Az iskola kertjében a Kalapos Énekegyüttes és a Gödöllei Legények ifjú tehetségeivel beszélgettünk, majd kameráinkkal felvettünk mindkét csapattal egy-egy szép magyar népdalcsokrot. 

Ugrás
1-10 | 36 találat