Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Felvétel indul: látogatás az Alföld TV szerkesztőségében

Felvétel indul: látogatás az Alföld TV szerkesztőségében

Kovács Máté · 2015. május 4. 15:15

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium film- és médiaklubosai legutóbb az Alföld TV stúdiójában jártak egy rendhagyó médiaóra keretén belül. A látogatás a bemutatkozással, és alapinformációk megismerésével kezdődött. Ezután megtekinthettük a televízió különböző részeit: a vágórészleget, a hangmérnöki szobát, a szerverszobát, magát a stúdiót és azt is, ahol minden „összeáll”: a vezérlőt.

A szerverszoba rendkívül érdekes, itt található ugyanis a televízió „lelke”, mivel innen sugározható az adás. Szintén különleges, hogy a stúdióban több részleg van elkülönítve a különböző műsorok számára: külön a beszélgetős műsoroknak, külön a híradónak.

A híradós részlegben két, eddig ismeretlen kulisszatitokra is fény derült: a súgógépre és arra, hogyan lehet virtuális hátteret létrehozni. A súgógép lényegében egy monitorból és egy 45 fokban döntött vízszintesen álló tükörből áll. A monitoron a szöveg tükrözve jelenik meg, amit a tükör visszafordít, és ilyen módon a hírolvasó a tükörből láthatja a felolvasandó szöveget.

A virtuális háttér kérdése meglehetősen egyszerű: egy kis utómunkával és egy speciális program segítségével a szerkesztő egyszerűen sokkal látványosabbá teheti az egyszerű hátteret, vagyis egy előre elkészített grafikával helyettesítik a kék hátteret (blue box), mindezt a vezérlőből egy speciális program segítségével, egyidejűleg. Így teszik sokkal látványosabbá az összképet.

A vezérlőben zajlanak a legfontosabb dolgok: innen irányítják a felvételeket, a műsorvezetőket és az operatőröket. A másik, számomra nagyon érdekes dolog az volt, hogy a felvételekhez nem a megszokott nagy televíziós kamerákat használják, hanem camcordereket cserélhető objektívekkel. Ez nem megy a minőség rovására, sőt…

Számomra nagyon nagy élmény volt ellátogatni az Alföld TV-hez, ahol számos dologra választ kaptam. Szerintem mindenki, aki részt vett ezen az eseményen, rengeteg élménnyel térhetett haza, hiszen a szerkesztőség munkatársai rendkívül nyitottak és kedvesek voltak, szívesen meséltek a különleges világukról.