Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Magyar arany- és ezüstérem az Európai Természettudományos Diákolimpián

Magyar arany- és ezüstérem az Európai Természettudományos Diákolimpián

zs · 2015. június 1. 17:25

Egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a két résztvevő magyar csapat az idei Európai Uniós Természettudományos Diákolimpiát megtartva ezzel a sokéves összesített 2. helyét.

2003 óta évente tartják meg az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiáját (EUSO). Idén a 13. EUSO-t Klagenfurtban rendezték meg április 26-a és május 3-a között. Magyarország idén már hetedszer vett részt az EUSO-n. Ez alkalommal a két magyar csapat egy arany- és egy ezüstérmet szerzett. Ezzel a résztvevő 25 - Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Svédország, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország - ország között a 3. helyet szerezte meg, a sokéves összesítésben pedig megőrizte 2. helyét Németország mögött.

A magyar csapatok tagjai:

Kovács Péter Tamás (A-csoport), Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium,

Turi Soma (A-csoport), ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium

Varga Petra (A-csoport), Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

Gémes Antal (B-csoport), hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium

Harangozó Márk (B-csoport), Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

Pusztai Árpád (B-csoport), érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium

Mentorok:

Gál Viktória felkészítő tanár (biológia), Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimn.,

Seres Ádám Zoltán felkészítő tanár (kémia), Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimn.

Vankó Péter felkészítő tanár (fizika), BME

Az egyik feladat például a megújuló energiákkal volt kapcsolatos: egy szélerőmű teljes tervét kellett elkészíteni az előzetes számításoktól a működési hatékonysági mutatókig.

A feladatok részletesen itt érhetők el: http://www.euso.at/euso/index.php?r=site/page&view=challenges