Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Sóhajpalota és Arturo Ui

Sóhajpalota és Arturo Ui

Mányi Krisztián · 2015. május 14. 17:35

A 26. alkalommal megrendezett Országos Diákszínjátszó Találkozó helyi megmérettetésén a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium 6 csoporttal vett részt. A drámatagozatosoknak ez az időszak rendkívüli. A csoportok megmutathatják magukat, és egymás produkcióit is meg lehet tekinteni. Nem is véletlen, hogy teltházzal játszották az előadásokat.
A Vörösmarty tehetségei több különdíjat is bezsebelhettek, és két produkció úgynevezett diplomát is kapott. Ezt a minősítést az iránymutató és innovatív elemeket tartalmazó előadások kaphatják, melyek a zsűri értékelése szerint szakmai minőségüknél fogva példaértékűek lehetnek a találkozón résztvevő csoportok számára.
Az egyik produkció a 11. d. előadása volt. Perényi Balázs rendezésében vitték színre Szabó Magda Sóhajpalota c. művét. A másik diplomás munka a 12. d. darabja volt. Papp Dániel álmodta színpadra Bertold Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! c. drámáját. A létrehozásban Pap Gábor is közreműködött.
Mindkét előadás meghívást kapott az Országos Diákszínjátszó Találkozóra. Verseny helyett itt elsősorban a szakmai beszélgetésekre fektették a hangsúlyt a szervezők.
Összesen 118 fellépő csoport és majdnem 2000 színjátszó lépett színpadra a regionális találkozók alatt. Az országos fesztiválra ebből csupán 21 produkció kapott meghívást. A seregszemle eredetileg Dombóváron lett volna, ám az utolsó pillanatban a szereplők technikai okok miatt nem vállalták a megrendezést. Egy ideig kétséges volt, hogy lesz-e egyáltalán ODT, de végül sikerült Budapesten megszervezni. Az országos találkozó végül problémamentesen zajlott le. Büszkék vagyunk arra, hogy a gimnázium két darabja is ott lehetett április 17-18-án a legjobbak között a budapesti Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskolában.