Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

A babok köszönik, jól vannak, avagy így vezet út a színháztól egy diákkonferencia földtani szekciójáig

A babok köszönik, jól vannak, avagy így vezet út a színháztól egy diákkonferencia földtani szekciójáig

Táska Rádió média szakkör · 2015. május 6. 06:39

Vastaps, Sportvilág Dórival, Portrém, Mesterhármas, Talk That Talk és Hírek – azok a műsorok a Táska Rádióban, amelyekben Szabados Dóri szerkesztő-műsorvezetőként közreműködött az elmúlt 4 évben. A színház és a sport világának, valamint az angol beszélgetős műsornak természetesen története van Dóri életében, aki jelenleg a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium végzős diákjaként 2015-ben I. helyezést ért el a TUDOK országos döntőjében a környezet- és földtudomány-szekcióban.

Ez a történet egy katonaapuka brüsszeli kiküldetésével kezdődött, aminek folyományaként Dóri beszéli az angol, a német és valamennyire a francia nyelvet is. A rengeteg élmény mellett azt hozta ez az időszak Dórinak, hogy a nemzetközi iskolában felső tagozatosként megélte és magáévá tette a tolerancia, az elfogadás fogalmát: felnőtté válása előtt európai ember lett. És persze ott vannak a barátok, az ismerősök, akikkel 9-10 év után sem szakadt meg a kapcsolat. Mindez annyira jelenvaló, hogy egy tudományos kutatás során is oda kell csörögni a brüsszeli suli tanárainak, hogy mondják el a véleményüket: ott is hasonlóan látják-e a talajszennyezés problémáit…

Hol máshol is nézhetne egy magyar lány kézilabdameccseket, mint Belgiumban – ezek után egyenesen következik, ezt a labdajátékot ki kell próbálni, már Magyarországon! A sport családi szerelem: ahol az apuka és az anyuka elkötelezettek, a lányok sorsa meg van pecsételve. Az edzések mellett a tévéközvetítések is fontos események; bizony, ha a Löwen csapata játszik, gyakran kiabál kedvenc kapusának: „Emeld a lábaaaaad!!!!!!”

A színház iránti rajongás, amiből aztán hozzáértő színházlátogatások, sajtóelőadások és interjúk következtek, a Rómeó és Júlia című népszerű musicalnek és a Bereczki-Dolhai népszerű párosnak köszönhető áttételesen. Az a vágy, hogy híres emberekkel, a színpadon csodált művészekkel interjúzhasson Dóri a Vörösmarty Színházban, nemcsak odaadást és időt, hanem egyre több szakmai jártasságot jelentett és követelt. A 2014-es évad egyik drámáját, a Don Carlost, az olvasópróbától a premierig végigkövette, vagy nyolcszor látta az előadást, majd a rádiós műsorok mellett „Értett-e Schiller a pszichológiához?” címmel tudományos diákköri munkát készített.  A Don Carlos szerelem lett, de nem volt elég az országos döntőhöz a Kutató Diákok Országos Konferenciáján.

Dóri nem az a típus, aki könnyen föladja. Ha a bölcsészet mellékvágány, jöhetnek a természettudományok! Pályaválasztás? Biomérnök, az jó lesz! És ha az emelt szintű érettségire való felkészülésen a vezető tanár javasolja, hát kutassunk komolyan – a talajszennyezettség mindig aktuális és a kísérletekhez az iskolában minden rendelkezésre áll. Így került Dóri 2014 őszén a biológialaborba, ahol a retkek különböző szennyezettségű talajban való kudarcba fulladt csíráztatása után a babok kapták a főszerepet. Erdélyi Zsuzsanna biológiaszakos tanárnő volt a mentor, Ujvári Sándor fizikatanár adott tanácsokat Ébner Irén biológiatanár mellett, a matematikai korrelációt Kovács Gergely tanította, a brüsszeli nemzetközi iskola tantestülete pedig online szakértette a témát. Dóri nem bízta a véletlenre a kutatás sorsát, és tudta, kiktől kell segítséget kérnie, és mert segítséget kérni.

„A bölcsésztudományokból nem ábrándultam ki, imádom a színházat továbbra is, de ki akartam valami mást is próbálni. Az ötletelést követően a sokból egy maradt, a növénytermesztés. A legfontosabb szempont számomra a megvalósíthatóság volt. Erdélyi tanárnő támogatta az elképzelésemet, és végig segítette a munkámat. A megfigyeléseimben voltak nem várt események is: például a téli szünetben akkorát nőttek a növényeim, hogy majdnem lemaradtam a méregetéssel... A matematikai számítások beigazolták a kísérletem eredményeit: a kapott adatok nem véletlenszerűek, hanem az jött ki, hogy 94-96%-ban ennek így kellett történnie, tehát jól végeztem a dolgomat.  És a babok köszönik szépen, azóta is jól vannak!” – meséli mosolyogva az ifjú kutató.

De még mennyire jól vannak! Szabados Dóri a 2015-ös TUDOK országos döntőjében első helyezést ért el szekciójában. Így kezdődnek a sikertörténetek a ’Hogy lesz valakiből biológus kutató?’ első fejezettel. Azonban ez nem egy szokványos életpálya kezdete: Dóri matematikusnak készül, hiszen annyira izgalmas lehetőségeket rejt ez a hivatás! Úgy sejtem, ha egy év múlva találkozunk, Szabados Dóri beszámolója újabb meglepetéseket tartogat majd. Egy biztos: félgőzzel és lelkesedés nélkül nem tudja és nem fogja csinálni, bármivel is foglalkozik majd.