Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Erre a táncra életem végéig emlékezni fogok…

Erre a táncra életem végéig emlékezni fogok…

Erre a táncra életem végéig emlékezni fogok… · 2015. március 9. 16:48

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti képzését a MATEHETSZ Határtalan lehetőség-pályázatának jóvoltából négyen - Dowidat Sára, Szabó Dóra és jómagam, illetve kísérőnk, Fontányi Gréta tanárnő, a képzés szakmai vezetője - képviseltük Rotterdamban, a modern tánc európai fellegvárában.

Tanulmányutunk nagyon élvezetesre, sokszínűre sikeredett. Szakmailag nagy lehetőséget jelentett nekünk a közel másfél hetes kurzus és az előadások megtekintése. Főként, hogy testközelből láthattam kedvenc táncegyüttesemet, a Nederlands Dans Theatre-t (NDT), akiket eddig csak videókról, kisfilmekről csodálhattam. Az együttes, mint a nevében is szerepel, holland táncszínház, ahol szerintem a világon a legmagasabb szinten táncolnak. Tőlük egy darabot láthattunk, illetve bemehettünk hozzájuk próbálni, mert éppen nyílt napot tartottak, amikor kint jártunk. Egy repertoárórán vettünk részt, ahol az esti előadásból tanítottak be nekünk egy 2 perces szólót. Erre a táncra életem végéig emlékezni fogok…

Hollandiában központi szerepet tölt be a tánc, ott-tartózkodásunk alatt épp egy nagy fesztivál zajlott, így majdnem minden estére jutott egy-egy előadás. Amikor pedig nem előadást néztünk, a Codarts nevű iskolában vettünk részt klasszikus balett és modern tánc órákon. Ez a világhírű főiskola  leginkább a táncművészeti képzéséről ismert, de van zene- és cirkusztagozata is. Elmondható, hogy magas szinten folyik a táncoktatás, a diákok nagyon motiváltak, eltökéltek, így minden egyes ott töltött perc csodás volt számunkra: csak úgy szippantottuk magunkba az információkat.

Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített a kijutásban, mert sok-sok újat tapasztaltunk, és persze rengeteget tanultunk. Ezek a külső ingerek nagyon hasznosak voltak számunkra. Megerősítettek minket abban, hogy még keményebben kell dolgoznunk ahhoz, hogy a táncszakmában megálljuk a helyünket.