Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Tudományos Diákkörök 15. Országos Konferenciája Sárospatakon

Tudományos Diákkörök 15. Országos Konferenciája Sárospatakon

Hidi Bernadett, Papp Andrea, Batta Petra Alexandra, Magyar Bálint · 2015. március 3. 17:21

A természettudományokban egyre erősebb Árpád Vezér Gimnázium már több sikeres ifjú kutatót is adott az országnak, bíznak abban, hogy ez a tendencia a jövőben tovább erősödik.

A Tudományos Diákkörök 15. Országos Konferenciájának keretében, Élet és tudomány tematikus konferenciát rendeztek a Sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumban. Állattan, mikrobiológia és biokémia, orvos- és egészségtudomány, valamint ökológia voltak a főbb témák. Szalai Zsófia, a Kutató Diákokért Alapítvány koordinátora elmondta, hogy a program célja az, hogy a fiatal kutatóknak teret biztosítsanak a mentorprogramokkal és bizonyíthassák tehetségüket. Azt is elmondta, hogy mára már nagyon elterjedt a diákok körében ez a verseny. Általában 500-600 fiatalnak ad lehetőséget a megmérettetésre.

A döntőt megelőző hat regionális fordulóból hármat határon túl, hármat pedig hazánkban rendeznek meg. A legjobban teljesítő tanulók jutnak be az országos döntőbe, ahová mintegy 180-200 főt várnak.

Tóth Tamás a gimnázium igazgatója elmondta, hogy 15 éve zajlik az oktatási intézményben a tehetséggondozás, valamint hosszú évek óta Tehetségpontként is működnek. Éppen ezért volt fontos az, hogy ennek a versenynek helyet tudtak adni. Első alkalommal pedig versenyzőt is indítottak Dékány Lea személyében. A sok területen kimagasló tehetségnek számító diák itt is igyekezett megmérettetni magát, bár első alkalommal inkább a tapasztalatszerzés volt a fő cél.

Tóth Tamás igazgató elmondta, hogy a sárospataki megmérettetésnek az iskola tantermei adnak otthont, ahol a tanulók Power Pointos előadás keretében mutatták be kutatásaikat, ezt követően a zsűritagok és a közönség kérdéseket tettek fel az ifjú kutatóknak. Nekik pedig alá kellett támasztaniuk érvekkel kutatásaik eredményeit. A bemutatott anyagok közül többről derült ki, hogy a kutató diák mögött komoly segítők álltak, így például több, nagy múlttal rendelkező egyetem.

A házigazda oktatási intézmény szeretné, ha jövőre ismét komoly esélyekkel rendelkező diák képviselhetné az iskolát ezen a megmérettetésen.